Jak otworzyć firmę
Biznes, firma, działalność gospodarcza - wszystko dla przedsiębiorców


Twoja wyszukiwarka



Wymogi sanepidu

Wymogi sanepidu

Sanepid - wymogi, które trzeba koniecznie przestrzegać

wymogi sanepidu; sanepid - wymogi, które trzeba koniecznie przestrzegać;

Wymogi sanepidu

Jakie sanepid stawia przed nami wymogi co do lokalu, w którym chcemy prowadzić sprzedaż artykułów spożywczych? Nie jest to w rzeczywistości, aż tak straszne, jak niektórzy twierdzą. Po prostu wystarczy spełnić kilka warunków i sanepid prawie na pewno odbierze nasz lokal - inaczej mówiąc da on pozwolenie na sprzedaż czy też obróbkę lub magazynowanie żywności.

Sanepid - wymogi, które trzeba koniecznie przestrzegać

Co prawda sanepid nie powinien nam robić większych problemów, jeśli chodzi o odbiór lokalu, jednak sami powinniśmy odpowiednio zadbać o wszystko, co powiązane jest z naszym lokalem. Szczególnie jeśli chodzi o czystość w lokalu - jest to oczywiście wymóg konieczny, aby w ogóle można było myśleć o prowadzeniu w owym lokalu działalności gospodarczej chociaż w najmniejszym stopniu powiązanej z żywnością lub napojami.

Sklep a wymogi sanepidu

Jakie wymogi musi spełniać sklep, aby sanepid dał pozwolenie na prowadzenie działalności związanej z produkcją, obrotem lub sprzedażą żywności? Otóż sanepid ma jasno określone wymogi, jakie musi spełniać dany lokal. Jednak nie można jednoznacznie określić, jakie wymogi musimy spełnić będąc właścicielami sklepu, ponieważ to zalezy od tego jaką dokładnie działalności związaną z żywnością zamierzamy prowadzić w danym lokalu. Prawdopodobniej najgorzej będzie nam się uporać z sanepidem, gdy będziemy prowadzić produkcję żywności. Tam wszystko musi być czyste, wymyte oraz każda osoba, a także każda rzecz ma swoje miejsce przy produkcji żywności. Troszkę łatwiej będzie na hurtowni spozywczej oraz w sklepie spożywczym, ponieważ tam przepisy nie będą dla pracowników, aż tak rygorystyczne. Tak więc jeśli przymierzamy się do rozpoczęcia produkcji artykułów spozywczych to powinniśmy się najpierw kilka razy zastanowić czy zdołamy prowadzić taki zakład produkcyjny. Być może dobrym rozwiązaniem byłoby najpierw popracować w pewnym zakładzie produkującym żywność, aby poznać wszystko od tzw. 'podszewki'.

Bar a wymogi sanepidu

Jakie wymogi sanepidu co do baru? Czy bardzo trudno jest uzyskać pozwolenie od sanepidu na prowadzenie baru oferującego gotową do spozycia żywność? Takie pozwolenie jest nieco trudniejsze do uzyskania, niż pozwolenie na prowadzenie sprzedaży żywności w sklepie spożywczym, jednak wszystko jest do zrobienia. Podstawową rzeczą, którą musimy wykonać jest odpowiednie przystosowanie lokalu do takiej właśnie działalności, czyli do sprzedaży jedzenia gotowego do spożycia. Takimi warunkami jest między innymi konieczność wydzielenia pomieszczenia gospodarczego w lokalu, ubikacji czy zaplecza na towar. Poza tym muszą znajdować się dwa zlewy. Pierwszy w pomieszczeniu sprzedaży pożywienia, natomiast drugi przy ubikacji. Do tego musimy wykonać badanie wody , które jest dość drogie, bowiem w sanepidze kosztuje ono około 600zł. Natomiast wysokość pomieszczeń powinna mieć minimum 250-270cm. Na koniec musimy jeszcze dla sanepidu przygotować system HACCP, czyli wszystkie zagrożenia dla żywności, które mogą wystąpić w naszym lokalu. Poza tym także w systemie HACCP powinno być zapisane, jak poradzić sobie w przypadku wystąpienia tych zagrożeń. Oczywiście istnieje jeszcze kilka drobnych kwestii, które nalezy spełnić chcąc prowadzić sprzedaż żywności, ale są to już rzeczy z którymi sobie na pewno poradzimy. Jedną z takich kwestii jest konieczność podpisania umowy o wywóz nieczystość z lokalu, czyli po prostu podpisanie umowy z firmą zabierającą śmieci. Gdy spełnimy już te wymogi, nie powinniśmy mieć problemów z sanepidem w przypadku chęci otworzenia baru.

Kebab a wymogi sanepidu

Jakie wymogi musi spełniać lokal, aby sanepid dał nam pozwolenie na otwarcie kebabu? Co musi być zrobione w lokalu, aby inspektorat sanitarny nie miał żadnych wątpliwości z przydzieleniem nam pozolenia na obrót oraz sprzedaż żywności? Najważniejszą sprawą jest odpowiednie przystosowanie lokalu pod wymogi sanepidu. A więc musimy w lokalu posiadać ubikację, pomieszczenie gospodarcze, chociaż mały magazynek na żywność, do tego na pewno będą nam potrzebne lodówki czy zamrażarki. Musimy również posiadać dwa zlewy, Pierwszy w sali sprzedaży natomiast drugi w ubikacji. Dlaczego aż 2 zlewy są konieczne? Gdyż takie są przepisy. Poza tym musimy stworzyć system HACCP, gdzie będą wypisane wszystkie zagrożenia dla żywności oraz sposoby na eliminowanie tych zagrożeń. Jakie to mogą być zagrożenia? Np. zepsucie się lodówki w lecie, przez co może zepsuć się żywność trzymana w ów lodówce. Zazwyczaj wymogi dla wszystkich miejsc, w których się sprzedaje żywność są podobne i różnią się zazwyczaj tylko detalami, dlatego też jeśli już uda nam się doprowadzić jeden lokal do porządku, który nakazuje nam sanepid, wówczas nie powinniśmy mieć problemu z przystosowaniem innego lokalu pod wymogi sanepidu.

Wymogi sanepidu a dyskoteka

Czy sanepid ma jakiekolwiek wymagania co do dyskoteki? Czy musimy spełniać inne wymogi poza wymogami sanepidu? Niestety tak. Poza wymogami, które musimy spełnić, aby otrzymać pozolenie od sanepidu musimy również spełnić szereg innych wymogów. Najważniejszymi będą tutaj sprawy, które zleci nam specjalista od BHP, czyli od bezpieczeństwa i higieny pracy, a także te wymogi, które zaleci nam Straż Pożarna. Sa to najważniejsze przepisy, które będziemy musieli spełnić chcąc prowadzić klub czy też dyskotekę. Sam sanepid będzie miał tutaj z kolei do powiedzenia więcej w kwestiach higieny oraz obrot i sprzedaży żywności. Podobnie, jak i w innych miejscach sprzedaży żywności, tak i tutaj sanepid kieruje się podobnymi przepisami. Jeśli natomiast do tego będziemy chcieli, aby klienci mogli spozywać jedzenie w miejscu sprzedaży, a więc w naszym lokalu wówczas musimy spełnić pewne dodatkowe kwestie. Najważniejszą z nich będzie ubikacja dla klientów. Pierwsza ubikacji jest oczywiście dla personelu pracującego w dyskotece, natomiast druga będzie przewidziana dla gości naszego lokalu. Tak również będzie w każdym innym lokalu, gdzie chcemy, aby goście mogli spozywać żywność w naszym lokalu. Są to najważniejsze kwestie dotyczące dyskoteki oraz sposobu przystosowania jej pod wymogi sanepidu oraz innych instytucji, które mają swoje wymogi.

Wymogi sanepidu a HACCP

Jakie wymogi stawia przed nami sanepid w kwestii HACCP-u? Jak wygląda system HACCP? Dlaczego jest on taki ważny dla sanepidu i czy musimy go rzeczywiście stworzyć? Niestety system HACCP jest konieczny w każdym sklepie spożywczym, w każdym barze, knajpie, pubie czy przy produkcji żywności. Jest on konieczny w każdym miejscu, gdzie istnieje obrót, magazynowanie, produkcja lub sprzedaż żywności. A więc wszędzie tam, gdzie działalność gospodarcza jest w jakikolwiek sposób zwiazana z branżą żywnościową. HACCP zapisuje zagrożenia, które potencjalnie mogą wystąpić przy naszej działalności gospodarczej. Również pokazuje nam on, w jaki sposób nalezy te zagrożenia eliminować oraz, jak można ich unikać w taki sposób, aby nie narażać przechowywanej żywności na zepsucie czy zniszczenie. Wproadzenie systemu HACCP ma każda firma, która zajmuje się w jakikolwiek sposób obrotem żywnością.

Wymogi sanepidu a odbiór lokalu

Jakie wymogi stawia przed nami sanepid, jeśli chodzi o odbiór lokalu? Czy musimy spełniać pewne konkretne wymagania, aby sanepid odebrał nasz lokal? Abyśmy mogli prowadzić w nim działalność gospodarczą związaną z artykułami spożywczymi? Niestety sanepid ma cały protokół, którym się kieruje przy odbiorze lokalu. Jeżeli chcemy sprzedawać w nim żywność to nasz lokal musi spełniać szereg wymogów. Najważniejsze to będą: dwoje drzwi prowadzące do naszego lokalu. Pierwsze na dostawy towarów, natomiast drugie dla klientów lokalu. Druga sprawa, lokal musi posiadać dwa zlewy. Pierwszy w sali sprzedaży, natomiast drugi w ubikacji, która również w lokalu jest konieczna. Lokal także wedle sanepidu musi posiadać przynajmniej mały magazynek, a także pomieszzczenie gospodarcze, gdzie pracownicy będą mogli się przebrać.

Wymogi sanepidu a sklep spożywczy

Jakie są wymogi sanepidu co do sklepu spożywczego? Co należy zrobić w lokalu, który ma być przeznaczony na sklep spożywczy? Czy sklep spożywczy ma jakieś specjalne wymagania, które trzeba spełnić, aby otworzyć sklep spożywczy? Sklep spożywczy ma - można powiedzieć - troszkę delikatniejsze wymagania, niż lokale, w których sprzedaje się żywność, gdzie spożywa się ją na miejscu. Tak więc sanepid co do sklepu spożywczego wymaga kilkua bardzo istotnych kwestii. Między innymi w lokalu musi znajdować się ubikacji. Poza tym konieczne są dwa zlewy, pierwszy w sali sprzedaży, natomiast drugi przy ubikacji. Także w lokalu muszą znajdować się dwa wejścia. Pierwsze dla dostaw towaru, drugie natomiast dla klientów naszego sklepu. Następnym punktem jest wentylacja, która również musi znajdować się w sklepie. Sanepid także będzie zwracał uwagę czy mamy dobrzy przygotowany system HACCP, a także czy mamy podpisaną umowę z firmą, która będzie od nas wywozić nieczystości. To będą już wszystkie - oczywiście te najważniejsze - punkty, które należy spełnić według wymogów sanepidu co do sklepu spożywczego.

Wysokość pomieszczeń a wymogi sanepidu

Jakie są wymogi sanepidu co do wysokości pomieszczeń w lokalu, w którym będziemy prowadzić sprzedaż artykułów spożywczych? Czy istnieje górna granica wysokości? Otóż wysokość lokalu w punkcie sprzedaży artykułów spożywczych według przepisów sanepidu powinna wynosić minimum 270cm, a więc 2,70m. Podobnie jest w każdym miejscu, gdzie prowadzimy produkcję, obróbkę lub też sprzedaż artykułów spozywczych. Gdy lokal będzie posiadał taką minimalną wysokość, wówczas sanepid nie będzie miał żadnych zastrzeżeń co do wysokości naszego lokalu. Natomiast sanepid nie będzie miał nic do naszego lokalu, jeżeli będzie on wyższy, niż 2,70m.

Wymogi sanepidu a przepisy sanitarne

Gdzie dokładnie można znaleźc przepisy mówiące, jak sanepid ocenia nasz lokal podczas jego odbioru? Jakie wymagania musimy spełnić, aby sanepid odebrał nasz lokal np. na sklep spozywczy, bar czy też restaurację? Otóż przepisy mówiące o przystosowaniu lokalu pod wymogi sanepidu zawarte są w rozporządzeniu:
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dani 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, które obowiązuje od 01.01.2006 r. (Dz. Urz. L 139, 30/04/2004 P. 0001-0054 - Polskie wydanie specjalne, rozdział 13, tom 34, s. 319).

Wymogi sanepidu a badanie wody

Dlaczego dla sanepidu tak ważne jest wykonanie badania wody? Czy każdy musi wykonać badanie wody? Kiedy nie trzeba wykonywać badania wody na potrzeby sanepidu? Wymogi sanepidu co do badania wody są bardzo restrykcyjne, ponieważ nie otrzymamy pozwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej związanej ze sprzedażą lub obrotem żywności, jeżeli takiego badania wody nie wykonamy. Badanie wody dla sanepidu jest takie ważne, ponieważ ma ono ustrzec naszych potencjalnych klientów przed ewentualnym zakażeniem, co mogłoby na naszą firmą sprowadzić szereg rozpraw sądowych oraz mogłoby nas zniszczyć poprzez odszkodowania, które nasza firma musiałaby wypłacić, gdyby się okazało, iż ktoś zatruł się przez towar z naszego sklepu. Natomiast sanepid 'odpuszcza' nam badanie wody, gdy nie sprzedajemy towarów spożywczych, które są bezpośrednio narażone na działanie czynników zewnętrznych. Tak więc, gdy sprzedajemy tylko towary oryginalnie zapakowane, których nie musimy rozpakowywać, wówczas nie musimy wykonywać badanie wody dla sanepidu. Jeśli jednak sprzedajemy produkty takie jak: np. ciastka na wagę czy też kroimy kiełbasę lub wędlinę - wóczas badanie wody będzie niestety konieczne. Wymogi sanepidu

 ARADI - wszelkie prawa zastrzeżone Nieruchomości